Minimaliseer je kast: de badkamer

Eerder schreef ik hoe handig een basic voorraadkast is. Maar ook de andere kasten in huis kan je op dieet zetten: van badkamerkast tot poetskast en zelfs je wasmiddelen. Het resultaat: een gezond, goedkoop, minimalistisch alternatief! De komende weken gaan we elk van deze kasten van dichtbij bekijken en onderzoeken hoe het eenvoudiger kan. Deze week: de badkamerkast!

Als je nadenkt wat hoogstnoodzakelijk in een badkamer aanwezig moet zijn, is dat niet zo veel: met een handdoek, waslap, tandenborstel, wat zeep en tandpasta voldoe je aan een basis hygiëne. Daarnaast zijn er persoonsgebonden zaken als kam, deodorant, parfum, make-up, scheergerei, nagelvijl, watten(staafjes), smeersels, enz.

Om de badkamerkast onder controle te krijgen, begin je best met de basics. Spreid alle handdoeken, waslappen, zeepjes en shampoos voor je uit en bekijk ze kritisch. Enkele goed absorberende handdoeken zijn handig, maar heb je echt die volledige set van tien stuks nodig? Idem voor de waslappen. Wij kozen per persoon twee handdoeken en twee waslappen en dat blijkt ruim voldoende te zijn, ook als we bezoek hebben.
Van de zeep- en shampoovoorraad houd je enkel je favorieten over. De rest kan je weggeven of opgebruiken zonder ze opnieuw aan te vullen. (Disclaimer: bij ons duurt het al ruim twee jaar om alle hotelzeepjes op te gebruiken – bezint eer ge begint!)

Zorg dat je basics een plekje krijgen in de kast. Dan kan je overgaan op de extra’s. Overweeg bij elk object en product of je het écht nodig hebt of je zonder kan. Zo hebben wij geen haardroger meer, ondanks mijn lange haar. Ik heb ‘m gewoon niet nodig, ook niet in de winter. We gebruiken ook geen shampoo meer, maar ik was mijn lang haar soms met opgeloste natriumbicarbonaat en verdunde appelazijn.

Onze persoonsgebonden extra’s in de badkamer zijn: kam, scheergerei voor hem en haar, parfum voor hem en haar, tondeuse voor manlief, stijltang voor verkeerd-krullende-haren-langs-mijn-gezicht-aaaargh!!, wasbare maandverbanden, nagelknipper- en vijl en zelfgemaakte deo (meng 1 volume kokosolie met 1 volume natriumbicarbonaat, wrijf onder oksel en… magic!). Verder heb ik nagellakremover staan. Niet voor mijn nagels, wel om etiketten van bokalen te halen.

Het enige wat verder nog in onze badkamer staat is onze thuisapotheek. Maar ook deze wordt alsmaar kleiner naarmate ik meer leer over geneeskrachtige planten en minder naar chemische troep wil grijpen. Maar die kennis opdoen en in de praktijk omzetten duurt even, dus voorlopig is er nog een thuisapotheek. Maar hopelijk wordt de tuin onze apotheek in de toekomst :)

Advertenties

3 gedachten over “Minimaliseer je kast: de badkamer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s