Ik wil het allemaal!

Het klinkt verwend, dus schreeuwen we het niet van de daken. Maar hoeveel mensen leven niet alsof ze alles willen? Geld, vrijheid, aanzien, reizen, vrije tijd, materiële welvaart, grote woning, dure slee, enz. Hoewel deze droom niet helemaal onrealistisch is (er zijn altijd een lucky few), is het voor het overgrote deel van ons een fabeltje om dit ooit te bereiken. Er wordt vaak sceptisch gesproken over The American Dream. Maar volgens mij is ‘Ik wil het allemaal!’ de Westerse Dream geworden.

Dit resulteert in grote problemen. Ontevredenheid is misschien wel de grootste. We raken gefrustreerd dat we onze dromen niet kunnen waarmaken. Maar sommige mensen raken hierdoor ook financieel in de problemen. Het is een commerciële droom die ons voorgeschoteld wordt, die gewoon niet realistisch is voor 99% van het gewone volk.

Daarmee wil ik niet zeggen dat we geen opties hebben – die zijn er in overvloed. Maar ik geloof wel dat we moeten kiezen waar onze prioriteiten liggen en ons daar op focussen. In plaats van alles te willen, kan je erg gelukkig worden van weinig te wensen en dat te realiseren. Dan moet je wel even de advertenties uit de weg gaan, want die fluisteren je net het omgekeerde toe: koop jezelf gelukkig… Een waanbeeld natuurlijk, maar één waar de meeste consumenten in trappen – wij ook vroeger!

Besef dat je minder nodig hebt dan je denkt om gelukkig te zijn. Streef naar minder, maar streef naar de essentie. Dat is wat we moeten proberen. We moeten onze focus verleggen van het gemis over wat we niet hebben, naar dankbaarheid voor wat we wél hebben. Pas dan zien we dat we eigenlijk al de ganse tijd gelukkig geweest zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s