Decoratie kan ook functioneel zijn!

Om ons huis luchtig te houden en het poetswerk minimaal te houden, hebben we weinig decoratie. Ik heb een hekel aan spullen op kasten of het aanrecht, want die moet je opheffen om te poetsen en netjes terug plaatsen. Het clean desk principe passen we daarom overal toe.

Mijn grootste ontdekking hierbij is functioneel decor. Dat is exact zoals het klinkt: van functionele objecten mooie decoratie maken! In de keuken bijvoorbeeld. Als je daar kiest voor mooie, natuurlijke gebruiksvoorwerpen, dan kan je die met trots uitstallen op je aanrecht. Zo hoef je geen schreeuwlelijke plastic dingen in de kast te verstoppen en zijn de voorwerpen die je vaak gebruikt steeds binnen handbereik!

Op ons aanrecht staat een glazen pot met houten en metalen werkinstrumenten: vaatborstel, flessenborstel en zeepklopper. Mooi, functioneel en sober. Verder zorgt de fruitmand voor kleur in de keuken. Dankzij ons biopakket krijgen we wekelijks lekker en gezond fruit, dat nog eens kleurrijk ligt te wezen in de fruitschaal. Warmteminnende groenten houden ook niet van de frigo; ook die brengen kleur in de keuken. Wat dacht je van een prachtige paarse aubergine of knalrode tomaten?

In ons toilet kozen we voor een rotan rekje om toiletrollen te stockeren maar er staan ook enkele blikken dozen op. Daar kunnen we zaken in opbergen, maar ze zijn ook decoratief. Handig om functie én decor te combineren in het kleinste kamertje!

Als souvenir van Australië brachten we een prachtige didgeridoo naar huis. Die prijkt mooi in de hoek van de woonkamer, maar nu en dan doen we een poging om er klanken uit te krijgen. Weeral twee functies in één object.

Verder bestaat onze huiselijke decoratie voornamelijk uit planten. Daarbij geef ik de voorkeur aan planten die eetbaar zijn (denk aan keukenkruiden) of geneeskrachtig (zoals aloë vera). Ook staan er enkele kaarsen in het rond. Natuurlijk zijn we niet heiliger dan de paus en hebben we ook louter decoratieve elementen staan. Een zelfgemaakt standbeeldje bijvoorbeeld. En verder voornamelijk zaken die aan de wand hangen: enkele reiskiekjes in de woonkamer, een dromenvanger boven ons bed, onze initialen van vintage letters en twee handgemaakte quilts van moederlief. Maar daarmee is onze decoratie wel opgesomd.

Net voldoende om het huis een eigen touch te geven, maar niet teveel om het onderhoud beperkt te houden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s