Klein wonen in Vlaanderen – update!

Het wordt alsmaar concreter! Moeha! Spannend allemaal. Onze zoektocht lijkt op zijn eind te komen. We hebben een bod gedaan op een mooi lapje grond in een (voor ons) ideale omgeving: rustig, tussen de bomen, niet afgezonderd van de bewoonde wereld, op maximaal een uur rijden van de grote Vlaamse steden (voor werkgelegenheid van onze IT’er a.k.a. manlief). Wat méér is: het is een plek waar kleinschalig wonen toegestaan, nee, verplicht is. Iets wat geen evidentie is in ons land. (Lekker tegenstrijdig gezien we plaats tekort komen in Vlaanderen – don’t get me started!)

Stand van zaken: ons bod werd mondeling aanvaard. Nu is het nog een kwestie van koopdetails overeenkomen en op papier zetten. Daarnaast zijn we volop aan het informeren naar welke bouwwijze we willen toepassen. We opteren voor ecologische bouwmaterialen, voor zover ons budget dat toelaat. Het feit dat we kleinschalig bouwen (<80m2) is natuurlijk al ecologisch: minder materiaal, klein oppervlakte (dus meer plaats voor natuur) én een kleiner volume om op te warmen. We besparen dus ook op energie.

We hadden liefst modulair gebouwd. Dit wil zeggen dat de woning gebouwd wordt in een atelier en nadien naar de site getransporteerd wordt (in één of meerdere delen), waar het op één dag tijd gemonteerd en aangesloten wordt. Bouwtijd van zo’n huis bedraagt 6 tot 8 weken. Maar hier stuiten we op het eerste probleem: de toegangswegen naar het perceel zijn smal met scherpe bochten. Geen evidentie als je met grote modules komt aanzetten. Dus bekijken we twee opties: 1. De woning opbouwen uit kleine modules en die in verschillende keren naar het perceel transporteren. 2. Een klassieke aanpak, waarbij het materiaal op de site geleverd wordt en er ter plaatse gebouwd wordt. De bouwtijd hierbij loopt dan richting 4 maand.

Verder zijn er een heleboel spannende uitdagingen zoals geen riolering of gasaansluiting. Dus is het nu uitkijken geblazen naar goede, duurzame alternatieven. To be continued!

Advertenties

4 gedachten over “Klein wonen in Vlaanderen – update!

  1. Wat spannend, zeg! Wij zijn net aan het (min of meer) einde van ons hele bouwgebeuren beland, maar ik kan me nog helemaal voorstellen hoe spannend het allemaal is! Dikke proficiat met jullie toekomstige duurzame stekje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s