Minimaliseer je kast: zet je voorraadkast op dieet!

Koken, het is niet aan mij besteed. Hoe minder tijd ik er in moet stoppen, hoe happier ik word! Om die reden stroomlijnen wij onze weekmenu (lees: wij eten elke week dezelfde maaltijden met minimale variaties). Maar we hebben nog een andere truck achter de hand: een basic voorraadkast.

Wat is een basic voorraadkast?

Het principe van een basic voorraadkast is: houd het zo eenvoudig mogelijk, terwijl toch voldoende eten in huis te hebben. Dit doe je door je keuzes te beperken. Een voorbeeld: bij ons krijg je geen keuze wat voor zoetigheid je op de boterham wil. De ene keer staat er confituur op tafel, als die op is wordt die vervangen door siroop, als die leeg is kopen we eens speculoospasta. Er is dus nog steeds variatie, we hebben gewoon niet alles op hetzelfde ogenblik in huis. Dit is een goede manier om keuzestress en keuzevermoeidheid te voorkomen. Maar het het zorgt ook voor een luchtige kast! Bijkomend voordeel: er wordt niets slecht want je eet het op voordat je een variant koopt. Minder afval en minder verspilling dus. Daar wordt een mens nog eens blij van zie!

Nog een voorbeeld zijn dranken, zoals thee. Tegenwoordig hebben wij slechts enkele theesoorten om uit te kiezen. Wist je trouwens dat je met wat creativiteit een heleboel thee in huis hebt? Kijk maar eens in je kruiden rek: rozemarijnthee en tijmthee zijn heerlijk. Gisteren experimenteerde ik met thee van komijnzaad en ook dat viel in de smaak. Daarnaast groeien munt, salie, citroenverbena en citroenmelisse op de vensterbank. Erg lekker als drinkthee: enkele blaadjes in een tas kokend water, enkele minuten laten trekken en je hebt heerlijke thee! Pluspunt: je hebt wat functioneel groen in je huis of in je tuin. Decoratief én functioneel, minimalistischer kan haast niet :)

Hoe bouw je een basic voorraadkast op?

Een basic voorraadkast bouw je op, aan de hand van volgende principes:

1. Wekelijks verse voeding
Hou een deel van de kast vrij voor verse groenten en fruit. Of leg je groenten en fruit in schalen op het aanrecht: decoratief én handig om de toestand van je fruit in de gaten te houden, zodat je kan ingrijpen wanneer iets dreigt te vervallen.

2. Rotatie systeem voor middelen die snel vervallen
Voedingsmiddelen die maar één functie hebben, wissel je af. Bijvoorbeeld boterhambeleg: die gebruik je enkel om op brood te smeren. Hiervoor voorzie je een rotatie systeem, waarbij je pas een variant koopt als je vorige op is.
Koffie is nog zo’n voorbeeld: haal één, hoogstens twee soorten koffie in huis. Eens die op zijn kan je eens wat anders uitproberen. Verder vallen ook sauzen, thee en zoete dranken onder deze categorie.

3. Basis ingrediënten die lang bewaren
Basis ingrediënten zijn de kern van je basic voorraadkast. Hiermee bedoel ik zaken als bloem, meel, suiker, zout en gist. Maar ook gedroogde kruiden, rijst, pasta, noten, zaden, granen, havermout, enz. Hiermee kan je 1001 recepten maken en bovendien kan je deze ingrediënten langere tijd bewaren.
Nog enkele multifunctionele ingrediënten die wij steeds staan hebben: honing, sesamzaad, lijnzaad, kokosolie, olijfolie en eieren.

4. Elimineer waar mogelijk voeding die maar één functie heeft of snel slecht wordt.
Zo zijn wij volledig afgestapt van margarine en hebben wij nu enkel nog goeie boter voor op de boterham en om te bakken. Bovendien is het ook gewoon lekkerder :)
Sauzen voor salades hebben we achter ons gelaten. In de plaats brengen wij onze salade op smaak met olijf- of walnootolie, mediterraans zout, kruiden, citroen, gomashio of pesto.
Wij zijn ook afgestapt van melk want die werd te snel slecht. Nu gebruiken we amandelmelk wat lang goed blijft. Koken en bakken lukt ook perfect met amandelmelk!

Voordelen van een basic voorraadkast

Het aanleggen van een basic voorraadkast vergt een beetje denk en planwerk, maar eens het systeem operationeel is, krijg je er veel voor terug:
– minder volle kast en koelkast = luchtig en overzichtelijk
– minder vervallen producten = minder afval en verspilling
– makkelijkere maaltijdplanning, want je werkt met wat je hebt
– minder keuzestress, en dus ook minder keuzevermoeidheid
– gezonder: door meer basis ingrediënten en minder klaargemaakte voeding in huis te hebben, eet je automatisch gezonder want je krijgt minder suikers, vetten en additieven binnen

Zoals je merkt zijn wij helemaal weg van onze basic voorraadkast. Hoewel wij absoluut geen culinaire experts zijn, eten we gezonder en gevarieerder sinds onze voorraadkast klein is. Maar als de nood hoog is kunnen we binnen een half uur een koekje of taart tevoorschijn toveren :) Want zondigen moet nu en dan kunnen!

Advertenties

4 gedachten over “Minimaliseer je kast: zet je voorraadkast op dieet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s