Wat is circulaire economie?

Herinner je mijn doemscenario van enkele weken geleden nog? Waarin ik het niet goed zie komen met onze economie. Waarin ik mij afvraag waarom onze slimme koppen zich niet verenigen om na te denken over een alternatief, duurzaam economisch model. Over een systeem dat niet langer onze aarde leegzuigt en eindige grondstoffen opsoupeert om ze dan uit te spuwen in stortplaatsen her en der.

Awel mensen, er is goed nieuws! Er zijn wel degelijk knappe koppen die met een alternatief op de proppen zijn gekomen. En eentje waar ik erg enthousiast om ben. Dan heb ik het over circulaire economie! Nu zou ik in geuren en kleuren kunnen uitleggen wat die circulaire economie juist inhoudt, maar dit YouTube filmpje legt het zeer mooi uit. Het bekijken waard!

Een mooie theorie, maar nog mooier als je weet dat er al bedrijven zijn die deze circulaire economie toepassen! Zo is er Pelican House, een bedrijf gespecialiseerd in kwalitatieve koptelefoons. Het idee is dat je de koptelefoon niet aankoopt, maar huurt aan een maandelijks bedrag. Voordeel hiervan is dat je automatisch een update krijgt wanneer die uitkomt. Bovendien is de koptelefoon opgebouwd uit modules. Wanneer een module kapot gaat, stuur je die terug naar het bedrijf en krijg je binnen enkele dagen een nieuwe toegestuurd. Op die manier kan het bedrijf het kapotte onderdeel opnieuw verwerken en is er dus sprake van een hogere (volledige?) recyclage van materialen! Wanneer meer bedrijven dit toepassen (zelf verantwoordelijkheid nemen voor het afval), zal er reeds tijdens de productontwikkeling rekening gehouden worden met de mogelijkheid tot herbruik/recyclage. Waw! Wat een ommezwaai tegenover ons huidig model!

Dit wil enerzijds zeggen dat de consument meer service kan verwachten (updates, steeds de laatste versie, vervanging van kapotte onderdelen). Dit past in het plaatje van de veeleisende consument die alsmaar gemakkelijkere oplossingen nastreeft. Anderzijds vraagt het wel een grote verandering in het hoofd van de consument. We moeten het idee van ‘eigendom’ laten varen. De Pelican House koptelefoon is namelijk nooit jouw eigendom. Als je dit doortrekt naar microgolf, oven, computer… zal je uiteindelijk weinig bezit hebben, alles zal gehuurd worden. Dit kan positief zijn. Zo kan je snel bepaalde abonnementen stopzetten als je krap bij kas zit. Bovendien het is ook handig om een product te testen en het abonnement op te zeggen wanneer het product niet volstaat. Maar het kan ook negatief zijn: als je een abonnement stopt heb je niets meer in handen. Niet zo handig als het je financieel even niet voor de wind gaat.

Ik ben erg nieuwsgierig hoe hier op zal gereageerd worden door de consument. Als minimalist schrik ik niet van weinig bezit, ik vind het een verademing. Het idee om tijdelijk iets te huren om het dan terug te sturen vind ik geweldig. Maar ik vraag me af of de massa hier klaar voor is. Ik ben benieuwd.

Wat vinden jullie van het idee van circulaire economie?

Advertenties

2 gedachten over “Wat is circulaire economie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s