Zero Waste Zondag

De laatste tijd zijn wij hier in de ban van de Zero Waste beweging. Dat is een beweging die ernaar streeft om zo weinig mogelijk (geen?) afval te produceren om onze planeet een betere plek te maken. Grote naam in deze beweging is de Frans-Amerikaanse Bea Johnson, gekend van haar Zero Waste Home. Een leuke plek om eens rond te neuzen om inspiratie en goesting te krijgen om er ook aan te beginnen!

Vorige zondag was onze eerste stap om verpakkingsvrij te kopen! We hebben namelijk beslist om af te stappen van voorverpakte charcuterie en broodjes voor onze zondagse brunch. Die producten zitten vol additieven om smaak en houdbaarheid te verbeteren, zaken die we liever niet in ons lijf stoppen dus. Daarnaast is de plastic verpakking zonde van grondstoffen, want binnen de week liggen die in de vuilnisemmer. Dus hebben we beslist om vanaf nu elke week opnieuw lekker ouderwets naar de slager en bakker te gaan!

Wij vol moed naar onze slager en bakker dus, gewapend met een katoenen zak, plastic bakje en een plastic potje. Oké, plastic is niet ideaal, maar dit zijn zaken die we al in huis hadden. Dus beter gebruiken wat we al hebben, dan weggooien om nieuwe zaken te kopen denk ik dan. Bovendien heb ik mijn twijfels bij glas (gewicht, breekbaarheid), hoewel dat Bea dit promoot. Aan jou de keuze, wij opteren momenteel voor plastic, want dat maak voor ons de drempel kleiner.

Helaas kwamen we van een kale reis terug: zowel onze slager als bakker waren gesloten. Dan toch de auto moeten nemen om naar een slager en bakker te gaan waar we nooit eerder geweest waren. Maar ook daar wilden we verpakkingsvrij winkelen. Bij de slager werden we met open armen ontvangen. Onze potjes werden voorgewogen zodat we het gewicht ervan niet mee zouden betalen. Daarna werd ons potje mooi gevuld met preparé en ons bakje met kaas. Ik ben nog nooit zo breed grijnzend de slager buiten gewandeld! Het gaf echt een kick om te doen waarin we geloven, zelfs al druist het in tegen de brave Belgische gewoontes!

Ook bij de bakker was het een piece of cake. “6 pistolets in deze zak alstublieft,” vroeg ik toen ik de zak aangaf. Opnieuw geen enkel probleem, en alweer gingen we met een grijns de deur uit.

Je doet er de planeet een plezier mee om minder afval te produceren. Maar ook jezelf: minder vuilniszakken naar buiten sleuren, en dus ook minder geld uitgeven aan vuilophaling. Daarnaast geef je ook een signaal aan winkeliers én klanten die je horen: het kan anders, het kan verpakkingsvrij. En het is helemaal niet moeilijk of raar.
Wij kijken al uit naar onze volgende Zero Waste Zondag!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s