Vier dit jaar een minimalistische kerst

Wens ik jullie allemaal toe in deze feestperiode: veel warmte en gezelligheid, veel gepraat en gelach, veel lekkere maaltijden en wijn, veel nieuwe herinneringen en ervaringen, en vooral veel liefde en plezier!

Dan over naar het topic van vandaag, helemaaaaaal in thema: een minimalistische kerst! Dé periode van het jaar waarin cadeautjes geven en in ontvangst nemen een must is. Hoe groter hoe liever. Maar hoe geraak je daar als minimalist nu onderuit?

Een minimalistische kerst, kan dat wel?

Ik geloof dat het perfect mogelijk is om een minimalistische kerst te vieren. Hoe minimalistisch die wordt, heb je volledig zelf in de hand! Je zou kunnen afspreken om géén cadeaus voor elkaar te kopen. Ik ben dit met mijn familie en vrienden overeen gekomen en ik moet zeggen: het is een verademing. Kerstmis is niet langer een stressvolle periode waarin ik winkels moet afschuimen op zoek naar het ideale (verplichte) cadeautje. Kerstmis is nu een tijd van gezellig samenzijn met mensen die mij nauw aan het hart liggen. We weten wat we voor elkaar betekenen en cadeaus hoeven dat niet te bevestigen.

Natuurlijk is niet iedereen te vinden om cadeaus af te schaffen. Daarom geef ik graag nog een aantal alternatieven mee, die eveneens een minimalistische kerst zullen garanderen. Zo kan je aan je familie vragen om je dit jaar géén materiële cadeautjes te geven, maar in de plaats ervaringen. Een ontbijt-aan-huis of een abonnement op een delicatessen box vallen onder deze categorie. Of film/theatertickets, of een weekendje weg bijvoorbeeld!
Een andere optie kan zijn om samen iets te doen. Samen gaan wandelen, een dagje samen werken in de tuin, samen op weekend gaan… Allemaal zaken die perfect passen in het minimalistisch plaatje!

Er zijn uiteraard ook mensen die genieten van elkaars reactie bij het openen van de cadeautjes. Deze mensen zullen zich moeilijk kunnen vinden in bovenstaande alternatieven. Daarom is er ook de optie om te vragen voor verbruiksitems. Dit zijn zaken die je opgebruikt en dus niet eeuwig in je kast staan: zeep, parfum, wijn, dagboek, agenda, breigaren, thee of koffie assortiment… Zaken genoeg die héél goed van pas komen. Zo heeft de gever het plezier jouw reactie te zien én voel jij je niet verplicht om alweer iets in huis te stockeren. Win-win!

Tot slot is er nog het soort cadeau, dat geen cadeau is. Of tenminste, niet voor jezelf. Je kan namelijk iedereen vragen om geld te storten voor een goed doel naar keuze. Steeds meer organisaties hebben hiervoor online toepassingen, waarbij de schenkers een berichtje kunnen laten voor de ontvanger, die op zijn beurt het schenkbedrag kan opvolgen! Onderzoek wijst uit dat we gelukkiger worden van geven dan van krijgen. Dus zowel gever, ontvanger, als persoon in nood worden er allemaal beter van! Triple win!

Hoe zit dat dan met cadeautjes geven?

Tja, je kan er eenmaal niet onderuit: het is niet omdat jij beslist om minimalist te worden, dat anderen geen cadeautjes willen. Als je net als mij geen zin hebt in kerstgekte en overvolle winkelstraten, is er nog een oplossing: zelf cadeautjes maken! Vind ik om te beginnen véél persoonlijker en leuker om te geven, maar ook het maken ervan is erg leuk. Zaken die je kan geven zijn bijvoorbeeld: zelfgemaakte confituur, huisgemaakte likeur, een gebreide sjaal, een gehaakt poppetje of zelfgemaakte handcrème. De meeste mensen vinden een zelfgemaakt cadeautje superleuk en hechten er meer waarde aan, vaak omdat het iets uniek is dat niet in de winkel te verkrijgen is!

Als je dan echt niet weet wat geven aan iemand (je kent het wel, iemand die alles al heeft en waarvoor cadeautjes vinden erg moeilijk is), kan je overwegen om via Oxfam een geit cadeau te doen. Of tenminste: jij geeft een kaartje, de geit gaat naar iemand in Bangladesh die het héél erg hard nodig heeft.
Of je kan ook kiezen om een haai te adopteren in hun naam (of één van de andere diertjes uit deze laaaaange lijst)!

Zoals je merkt zijn er een heleboel leuke alternatieven om de feestperiode minimalistisch, minder druk en vaak ook minder duur te maken. En toch gaat dit niet ten koste van de gezelligheid en het samenzijn met dierbaren!

Wat zijn jouw tips om de feestperiode minimalistisch te maken?

Advertenties

2 gedachten over “Vier dit jaar een minimalistische kerst

  1. Een haai adopteren, wat origineel! Ik probeer zo veel mogelijk nuttige dingen voor de kindjes te suggereren (leuke badhanddoek, badpak omdat ze het vorige ongroeid is,…) en zelf hoop ik ook op bv een agenda. Maar ik vind het zeker niet makkelijk om tijdens de feestdagen cadeaulawines te vermijden…

    Like

    1. Ja, nuttige cadeautjes zijn ook leuk! Toegeven: als je kinderloos door het leven gaat is het makkelijker zonder kadookes. Ik heb er sinds kort een neefje en nichtje bij, en voor hen kopen we ook al eens iets, maar zoveel mogelijk verantwoord/nuttig/zelfgemaakt. En als ze ouder worden kijk ik er naar uit om als cadeau samen naar de dierentuin te gaan :)

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s