Hoe krijg je minder keuzestress?

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, ben ik onder de indruk van de stress die wij ervaren door banale keuzes die we dagelijks maken. In zijn Ted Talk legt Barry Schwartz mooi uit dat alle keuzes die wij als een verrijking zien, eigenlijk niet bijdragen tot een beter leven. Integendeel. Zijn uiteenzetting is dan ook gepast The Paradox of Choice genaamd.

Er zijn verschillende manieren om onze keuzestress van iedere dag te verminderen:

1. Kies een merk en blijf er trouw aan
Selecteer een merk in de supermarkt die qua prijs-kwaliteit verhouding goed zit. Koop enkel nog dit merk. Laat je niet verleiden door acties van andere merken, want dan komt de stress opdagen: Zou deze even goed zijn? Misschien niet. Dan neem ik maar mijn normaal merk. Maar deze andere staat nu wel aan HALVE prijs. Dat kan ik toch niet laten staan?

2. Steek ritme in je maaltijden
Steek een wekelijks ritme in je maaltijden. Zo kan maandag vleesdag zijn, dinsdag wok, woensdag pasta, donderdag vegetarisch en vrijdag vis bijvoorbeeld.
Of doe zoals ons, en werk met een wekelijks terugkerend menu.

3. Las ochtend- en avondrituelen in
Bij veel mensen is de ochtend hectisch. Las rituelen in, zodat iedereen weet wat hem te doen staat. Zonder nadenken, zonder keuze en dus zonder stress. Las indien nodig ook een avondritueel in (bij het thuiskomen of net voor het slapengaan) om het ochtendritueel bij te staan (bijvoorbeeld: de avond voorheen je kleren klaarleggen).

4. Ken je kledingwinkels en -merken
Net als in de supermarkt, helpt het als je je kleren in een specifieke winkel gaat halen en meer bepaald van een specifiek merk. Je weet dat je het merk mooi vindt, dat het binnen je budget valt en welke maat je draagt. Veel merken kan je ook online kopen: dan zoek je enkel wat je nodig hebt en wordt je niet afgeleid door andere keuzes die twijfels veroorzaken.

5. Beperk je keuze
Als je geen vaste winkel of merk hebt, kan je jezelf voornemen om maximaal 3 winkels te bezoeken. Binnen die drie winkels moet je jouw product zien te vinden.
Een andere tip is om niet eindeloos door catalogussen of websites te surfen. Hoe meer alternatieven, hoe meer je zal twijfelen of jouw initiële keuze wel de juiste was. Er is trouwens niet zoiets als de juiste keuze: elk alternatief heeft een eigen voordeel. Kies daarom voor welk voordeel je wil gaan (prijs, kwaliteit, esthetische eigenschappen of morele waarden) en kies op basis daarvan.

6. Beperk je kleerkast
Minder kleren is minder keuze en dus minder getwijfel of je nu wel de juiste outfit aan hebt voor die dag of naargelang jouw stemming.

7. Stel een uniform samen
Als ik het woord uniform gebruik, bedoel ik het niet zo streng. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om steeds een zwarte broek met een gekleurde bloes naar je werk te dragen. Dan heb je toch nog wat variatie in kleur, maar hoef je niet te twijfelen of je vandaag een broek of een rok zou aantrekken.

Wat doe jij zoal om de dagelijkse keuzestress tot een minimum te beperken?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s