Minimaliseren, hoe doe je dat?

De eerste stap naar minimalisme is vaak je bezittingen te verminderen. Maar hoe doe je dat, je bezittingen minimaliseren?

Use it or Lose it

Er zijn middeltjes om je te helpen tijdens dit proces. Mijn manier was de Use-it-or-Lose-it-methode. De regel hierbij is dat alles wat je wil bijhouden moet gebruikt of uitgestald worden. Als iets zo waardevol of nuttig is dat je het niet wil wegdoen, kan je er beter ook nut/plezier van hebben! Een cadeautje dat je van iemand kreeg, bezorgt meer plezier als je het elke dat ziet dan in een doos op zolder.

Een gevolg van deze methode, is dat je (letterlijk) een zicht krijgt op alles wat je bezit. Soms merk je na een tijd ‘Hé, dat cadeautje doet me weinig nu ik het elke dag zie.’ Zo leer je waar je afstand van kan nemen of wat je niet vaak/nooit gebruikt.

Uit het zicht uit het hart

Een andere hulpmiddel is met gebruik van dozen. Als er spullen zijn waarvan je twijfelt, kan een doos als tussenstap dienen. Berg de objecten op in een doos, dichtgeplakt en uit het zicht. Wedden dat je na enkele maanden niet meer weet wat er in zit? Zo wordt het gemakkelijk om iets weg te doen als je merkt dat je het niet gemist hebt!

Inpakfeestje!

Een manier die aangeraden wordt door The Minimalists, is door een inpakfeestje te organiseren. Je nodigt je vrienden uit en begint met z’n allen in te pakken. Je pakt alles in dozen wat je bezit. Ja, alles. Alsof je zou verhuizen. Kledij, tandenborstel, keukengerei, meubilair, alles. Op elke doos hang je een label met een omschrijving wat er in zit.

De komende 21 dagen leef je zoals gewoonlijk. Telkens je iets nodig hebt haal je dat object uit de doos. Dan doe je de doos weer dicht en ga je verder met je bezigheden. Dit doe je gedurende 21 dagen. Dan is het proces compleet: alle voorwerpen die voor jou van waarde zijn heb je intussen uitgehaald! De kans is groot dat je van veel dozen niet kan herinneren wat er in zit! Met andere woorden: de dozen en hun inhoud kunnen weg! Geef het aan vrienden, doneer het aan een goed doel of verkoop het online.

KonMari

De KonMari methode is ontwikkeld door de Japanse Marie Kondo. Zij raadt aan om niet per ruimte, maar per thema te minimaliseren. Stel: je hebt leesboeken in je boekenrek, woordenboeken in je bureel, kookboeken in de keuken en oude schoolboeken op zolder. Marie raadt aan om alle boeken in één keer te minimaliseren. Dit doe je door alle boeken bijeen te sprokkelen en allemaal voor je neer te leggen op de vloer. Zo krijg je een overzicht over al je boeken. De volgende stap is beslissen welke boeken je bij wil houden. Dit doe je door boek per boek vast te nemen en jezelf de vraag te stellen: ‘Brengt dit mij vreugde?‘ Zo eindig je met twee stapels: één die je wil bijhouden en één die weg kan.

Maar Marie gaat verder. Haar methode zorgt ervoor dat je voor eens en altijd van je gerief verlost blijft door alles op een specifieke manier op te bergen. Stapels zijn niet toegelaten (want er kan altijd nog één boek bij op de stapel). Door objecten verticaal te stockeren lijkt de ruimte eindig, waardoor je minder de neiging hebt om te verzamelen. Ook broeken, T-shirts en sokken kan je verticaal opbergen. Meer over haar methode lees je in haar boek.

Traag of snel: je geraakt er wel!

Er zijn verschillende manieren om je te minimaliseren, maar uiteindelijk ben jij diegene die het doet. Kies dus een manier waar jij je goed bij voelt. Of je dat nu op 21 dagen of op anderhalf jaar doet (zoals wij), het maakt niet uit. Zolang je je maar beter voelt naarmate je minder afhankelijk wordt van materiële zaken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s