Rozengeur en maneschijn

Soms lijkt het de anderen allemaal mee te zitten. Ze hebben een succesvolle carrière, verdienen goed hun boterham, wonen in een kast van een villa, cruisen in een peperdure wagen, zijn gelukkig getrouwd met een liefdevolle partner, hebben twee schatten van kinderen, hebben een zee van vrije tijd, maken elk jaar een grote reis, en zo kan ik nog even doorgaan. Hoe slagen zij erin om alles te verwezenlijken en alles te bezitten? Waar halen zij de tijd en het geld vandaan? Waarom slagen zij in iets wat ons niet lukt?

Natuurlijk weten we dat dit niet kan. Hoe rooskleurig het plaatje ook geschilderd wordt, we weten dat een leven niet altijd rozengeur en maneschijn is. Maar toch vallen we er telkens weer voor: wanneer we er met onze neus op gedrukt worden via sociale media, of door stoefers in onze omgeving.

In deze context hoorde ik een prachtige anekdote in een aflevering van Slow Your Home Podcast, waarin Cybele Masterman vertelt over haar passie voor fotografie. Ze vertelt dat ze graag mooie foto’s maakt die ze op haar blog plaatst. Maar in de podcast uit ze haar zorgen: ze hoopt dat toeschouwers niet denken dat haar leven er zo mooi uitziet als op de foto’s lijkt. Die foto’s zijn een kleine selectie van haar leven en mogen niet mag verward worden met het volledige plaatje.

Van 41:17 tot 42:57 vertelt ze een grappige anekdote die het beluisteren waard is. Ze vertelt hoe ze die ochtend een foto nam en bij het nabewerken ziet dat haar tenen mee op de foto staan. ‘Man, ik moet dringend mijn teennagels knippen!’ denkt ze bij zichzelf, waarna ze haar tenen uit de foto knipt om dan de foto te posten. Ze zegt: “Hoe mooi de foto er ook uitziet, we moeten ons bewust zijn dat aan de rand ongesneden teennagels gestaan hebben. Die tenen zijn niet te zien, maar we mogen niet vergeten dat die er wel degelijk geweest zijn.”

Een grappige analogie die ons eraan herinnert dat wat we online zien slechts een selectie is die we met een korrel zout moeten nemen. Een soort van ‘best of’. We mogen ons niet blindstaren op deze selectie.
Meer over onze vergelijkingscultuur, lees je in deze blogpost.

Advertenties

Een gedachte over “Rozengeur en maneschijn

  1. Ja precies! De keuken vol afwas naast die prachtig gelukte taart zie je inderdaad niet op instagram. Of het feit dat diegene die altijd leuk en spontaan op FB foto’s staat misschien wel eerst 40 ‘selfies’ heeft moeten maken voordat ze er eentje plaatste… Wel, dan maar wat minder gepolijst, dat maakt het een stuk makkelijker.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s