Over FOMO en JOMO

Geen zelf verzonnen woorden, maar Engelse acroniemen. FOMO staat voor Fear Of Missing Out. Dit is een goed ingeburgerd fenomeen in onze maatschappij waar iedereen met alles mee wil zijn. Van het laatste technologisch snufje tot de nieuwste app die we willen bezitten. Van een gezellige koffie met de vriendinnen tot het hipste feestje waar ze bij willen zijn. Alle activiteiten zijn zo leuk en binnen handbereik, dat we wel gek zouden zijn om ze niet mee te pikken. Dus zeggen we ja tegen elk verzoek die onze richting uitkomt. We rollen van de ene leuke activiteit in de andere. Klinkt toch fijn? Dat is het ook zeker, behalve als we vergeten te genieten.

Genieten gebeurt vaak voor of na een gebeurtenis. Denk maar aan reizen: het plannen en uitkijken naar een reis duurt meestal langer dan de reis zelf. Om dan nog niet te spreken over het oprakelen van reis anekdotes jaren later. Om optimaal te kunnen genieten van een gebeurtenis, moeten we tijd hebben om er naar uit te kijken en er nadien ook aan terug te denken. De rust voor en na zijn dus even belangrijk als de ervaring zelf! In onze maatschappij echter, rollen we van de ene activiteit in de andere. Uitkijken naar iets kennen we nog amper (dit komt ook door onze instant-bevredigings-mentaliteit) en nagenieten kan al evenmin want dan zijn we alweer met het volgende bezig. Eigenlijk missen we dus 50% van het plezier van elke activiteit die we doen! Bovendien vergt het veel energie om constant bezig te zijn. Dus in plaats van 50% te genieten van twee activiteiten, zouden we niet beter onze energie opsparen en 100% genieten van één activiteit?

Allemaal wel fijn, maar wat doen we dan met al die leuke uitnodigingen die we elke dag in de bus krijgen? Dit brengt mij bij JOMO, oftewel: Joy Of Missing Out. Ja, dat lees je goed: het plezier van iets te missen. Hoe onbegrijpelijk dit in eerste instantie ook lijkt: bewust nee zeggen tegen een activiteit kan deugd doen! Meer zelfs, het kan plezierig zijn. Eens je jezelf over de drang zet om op elke activiteit aanwezig te zijn, overvalt je een rust en een stil genot. Alsof je in het geheim een paar uurtjes afsnoept om lekker thuis in de zetel te nestelen met je favoriete boek of tijd door te brengen met je familie. Je wéét dat dat feestje vanavond leuk zal zijn, maar even tijd nemen voor jezelf kan even leuk zijn én bovendien deugd doen!

Ik ijver dus voor minder bezig zijn en meer genieten. Een dagelijkse strijd, ook voor mij na zes maand bewust nee zeggen. Maar het werpt zijn vruchten af: ik heb meer tijd, meer energie en ik geniet véél meer.

Advertenties

Een gedachte over “Over FOMO en JOMO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s